Merhabalar, bugün sizlerle biyobozunur cihazlar hakkında konuşacağız. Biyobozunur cihazlar son yıllarda teknolojideki önemli gelişmelerle birlikte çevre dostu bir çözüm olarak yükselen bir teknoloji dalıdır. Bu yazımda sizlerle biyobozunur cihazların tanımını, çalışma prensibini, tıp vb. daha birçok alandaki kullanım alanlarını ve gelecekteki kullanım potansiyelini konuşacağız.
Biyobozunur cihazlar doğada çözülebilen veya parçalanabilen malzemelerden üretilirler. Bu sayede bu malzemeler, geleneksel plastiklere göre çevrede daha az olumsuz etki bırakır. Biyobozunur cihazların üretiminde kullanılan malzemeler; nişasta, selüloz, polilaktik asit (PLA) gibi doğada çözünen maddelerdir. Laktik asit ve glikolik asit gibi biyobozunur polimerler, bu çözünme sürecini kontrol eden anahtar bileşenlerdir. Saydığımız maddelere bakacak olursak biyolojik sistemle uyumlu malzemeler içerdiği görülür. Tıbbi uygulamalarda kullanıldığında, vücut tarafından zararlı olarak algılanmazlar. Biyobozunur cihazların çözünebilirliğinden bahsetmiştim, bu cihazların tasarımı, belli süre içerisinde kontrollü bir şekilde çözünebildiği için işlevsellik açısından önemlidir.
Biyobozunur cihazların işlev ve yapısından bahsettiğimize göre şimdi de kullanım alanlarından bahsedelim. İlk olarak elektronik cihaz ve sensörlerden örnekler verelim;
Elektronik cihazlar olarak, karbon nanotüpler, ince film transistörleri ve benzeri malzemeler örnek verilebilir. Bunlar özellikle tıp alanında kullanılır. Sensörler ise çevresel değişiklikleri izlemek ve veri toplamak için kullanılırlar. Kimyasal, biyolojik veya fiziksel değişiklikleri algılamak için kullanılan sensörler tarım, çevre izleme ve tıbbi uygulamalar gibi birçok alanda rol oynarlar.
Tüm bunları öğrendiğimize göre biyobozunur cihazların ne kadar önemli olduğunu kavramışızdır diye düşünüyorum. Çağımızın en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olan biyobozunur cihazlar, birçok alanda devrim yaratma potansiyeli taşımaktadır.
Gelecekte biyobozunur cihazlar, teknolojinin daha fazla benimsenmesi ve geliştirilebilmesi, sürdürülebilirlik için kritik bir adım olabilir. Doğa ile uyumlu bu teknoloji, çevremizi korurken aynı zamanda sağlık ve endüstri alanlarında da büyük faydalar sağlayabilir.
KAYNAKÇA
Biodegradable Materials for Sustainable Health Monitoring Devices.ACS.Publications: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsabm.0c01139 adresinden 21/09/2023 tarihinde alınmıştır.
Advances in Synthetic Biodegradable Polymers. Nature: https://www.nature.com/articles/s41578-019-0150-z adresinden 21/09/2023 tarihinde alınmıştır.
Innovations in Biodegradable Materials for Medical Devices. ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214993722001440 adresinden 21/09/2023 tarihinde alınmıştır.
Synthetic Biodegradable Polymers in Medical Devices.MDDI Online: https://www.mddionline.com/news/synthetic-biodegradable-polymers-medical-devices. Adresinden 22/09/2023 tarihinde alınmıştır.
Biodegradable Materials for Medical Devices. Evonik Healthcare: https://healthcare.evonik.com/en/medical-devices/biodegradable-materials.adresinden 22/09/2023 tarihinde alınmıştır.
Biodegradable Polymer Compositions for Medical Devices. Google Patents:https://patents.google.com/patent/US20120223293A1/en. Adresinden 22/09/2023 tarihinde alınmıştır.
GÖRSEL KAYNAKÇA